Selgus Aasta Noorkokk 2025 – Eesti tuleviku koka tiitel kuulub Eliis Sasmilile!
15. novembril selgus festivali Maitsev Eesti raames Aasta Noorkokk 2025 – noor ja andekas kokk, kelle oskused, tehniline täpsus ja loovus tõid talle võidu Eesti ühe mainekaima noorkokkade võistluse finaalis.
Finaalis võtsid mõõtu kuus andekat noort kokka üle Eesti: Eliis Sasmil (Tartu Rakenduslik Kolledž), Markus Kallas (Tartu Rakenduslik Kolledž), Pavel Volossatov (Tallinna Teeninduskool), Dominika Lavrentieva (Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus), Regiina Allas (Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool), Eliise Eesmaa (Rakvere Ametikool)
Võistlejad pidid valmistama kaks käiku – pearoa vutist ja magustoidu astelpajuga – kasutades oma loomingus Tartumaa toidupiirkonna kohalikku toorainet.
Võistlus pakkus rohkelt loovust ja põnevust – noored näitasid oma oskusi nii maitsete loomises, kui serveerimise peenes kunstis ja lihvitud tehnikates, ühendades Eesti maitsed kaasaegse esitusega.
Võistlust hindas rahvusvaheline žürii, kuhu kuulusid tippkokad nii Eestist kui naaberriikidest. Kõik noorkokad pälvisid kiitust oma tööeetika, tehnilise täpsuse ja julguse eest katsetada.
Aasta Noorkokk 2025 tiitel ja sellega kaasnev auhind 3-nädalane õppereis Normandias asuvasse Fouchon’i kooli, mille pani välja Prantsuse Instituut Eestis ja Prantsuse Suursaatkond, kuulub Eliis Sasmilile (Tartu Rakenduslik Kolledž), kes suutis oma roogadega võluda žüriid tasakaalu, maitsepuhtuse ja isikupäraga.
Teise kohta võitis Eliise Eesmaa (Rakvere Ametikool), kes võitisPaulig PRO välja pandud õhtusöögi kahele 180 kraadi by Matthias Diether.
Kolmanda koha võitis Pavel Volossatov (Tallinna teeninduskool).
Kõik saavad auhinnaks ka Hellini poolt Leho Metsa leivakoolituse ja Tallinn Cutlery poolt kõigile Jaapani nugade kinkekaardi. Esikolmik sai ka Metose poolt välja pandud induktsioonid ning kastitäie Tartumaa toidupiirkonna maitseid.
Toidud, mis noorkokad valmistasid.
Eliis Sasmil
- Pearoog: Täidetud vuti rinnafilee, juurselleri-vutisüdame kroketi, vutimaksa-koiva wontoni, kirsi-punase veini kastme, porgandi kreemi, juurselleri confit ja peedi-kitsejuustu lisandiga
- Dessert: Apelsini keeks astelpaju täidise, astelpaju-kama kommi, mustika-Vana Tallinna panna cotta, astelpajuga marineeritud kõrvitsarullide, marineeritud mustikate,astelpajukastme ja mustikakrõpsuga
Eliise Eesmaa
- Pearoog: Sous vide vuti rinnafilee, punane sibul vuti configa, kirsi glasuuriga vutimaksa paté, juurselleri kreem, mini-porgand, marineeritud kukeseened, vuti-veinikaste, ürdiõli
- Dessert: Sarapuupähkli tartalett astelpaju-pirni kreemiga, punases veinis pošeeritud pirn ja vaarikad, vanillivaht, astelpajukaste.
Pavel Volossatov
- Pearoog: Vuti ballotine, maapirnikreem ja -confit, sibula marmelaad, nuikapsa-cannelloni, ebaküdoonia geel, vuti südame ja -maksahautis, vuti-jus
- Dessert: Õunapannkook, astelpaju sablé, mündi-basiiliku jäätis, astelpaju-kookose kaste, astelpaju geel, granola, flambeeritud viigimari, kaera vahukoor ja ja šokolaadi krõps.
Aasta Noorkokk võistluse eesmärk on toetada noorte kokkade arengut, tutvustada Eesti toorainet ja tõsta toidukultuuri taset läbi praktiliste kogemuste.
Võistlust korraldab Eesti Peakokkade Ühendus, koostöös Maitsev Eesti festivali ja meie paljude heade partneritega.
Tartumaa tooraine ja väiketootjate panus tõestas taas, et Eesti köök on täis värvi, maitset ja tulevikku – just sellist, mida need noored andekad kokad edasi kannavad.

1. koht Eliis Sasmil (Tartu Rakenduslik Kolledž)
2. koht Eliise Eesmaa (Rakvere Ametikool)
3. koht Pavel Volossatov (Tallinna teeninduskool).